Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Tekstbureau MARBÈR


Dit artikel is gepubliceerd op www.e-xpeditie.nl

Paul de Vries: 'Tesla is een immorele auto'

“Ik geloof absoluut niet in een toekomst waarin elektrische auto’s de boventoon voeren,” stelt ondernemer Paul de Vries, die zijn sporen in de autobranche heeft verdiend. Als oprichter van onder meer Nieuweautokopen.nl slaagde hij er zelfs in nieuwe auto’s online te verkopen. Vorig jaar verkocht hij het bedrijf aan eBay, dat ook Marktplaats.nl in handen heeft. Als E-xpeditieteam willen we uiteraard graag weten waarom de Vries de toekomst van elektrisch rijden zo somber inziet.

Waarom heeft elektrisch rijden niet de toekomst?

“Het is een zwaar overtrokken gesubsidieerd mobiliteitsverhaal dat nooit normaal van de grond kan komen als er niet nog veel meer geld in wordt gestopt. Wij hebben nog niet het geduld om twee seconden te wachten op het laden van een webpagina. Dan klik je al weg. En dan zouden wij wel een half uur wachten om te tanken? Ik niet. Ik weet niet waar ik vandaag of morgen ben. Ik ben daar puur afhankelijk van. Er zijn technisch veel betere oplossingen, zoals waterstof, die veel beter in het normale verkeer hun weg kunnen vinden dan de elektrische auto. Een hybride versie vind ik wel een interessante optie. Dan heb je wel het comfort, de actieradius en de flexibiliteit van een brandstof auto.”

Is waterstof geen moeilijk technisch verhaal?

“Waterstof kan via een normaal tankstation verkregen worden. Je kunt het normaal tanken. En met waterstof heb je een normale actieradius. Als dat nu al verkrijgbaar zou zijn, dan stapte ik direct over. Dan ga ik er gelijk voor. Een auto die op waterstof rijdt heeft een normale motor; een normaal functionerende auto dus. Waterstof is de brandstof en na verbranding blijft water over. In die zin is waterstof het ei van Columbus. Er is niets beters dan dát, in mijn beleving. Auto’s op waterstof, dat er in overvloed is, zijn de toekomst. Waterstof is de enige oplossing. Niet elektrisch rijden. Dat hebben we in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw al geprobeerd. Tesla maakt een echt fantastische auto, qua look and feel, qua binnenkant met bijvoorbeeld automatische updates. Maar in die motor, in de auto met een stekker, geloof ik niet. Elektrisch rijden is een hype. Ik erger mij daar gewoon aan.”

Waarom erger jij je?

“Aan bijvoorbeeld de parkeerplaatsen voor elektrische auto’s. Die zijn vooraan en ik moet een eind lopen. Ik erger mij eraan dat ik veel belasting betaal. De elektrische auto zonder belasting staat vooraan. Die aversie heeft ook een andere reden. Als dealer in Apeldoorn ben ik fors geraakt door alle maatregelen van overheid. In 2004 verloor ik vier ton met het grijs kenteken en in 2008 verloor ik twee ton met de CO2-tax. Ik heb al die subsidies voor elektrisch rijden betaald, bij wijze van spreken.”

Hoe ziet de automotor er over tien jaar uit?

“Dat hangt af van de olieprijs. Als die niet wijzigt, dan verandert de autobranche niet. De Amerikanen voeren op dit moment de productie van pick-ups op. Met alle respect… een pick-up! Er is geen zinlozere auto. Toch kopen Amerikanen massaal deze auto weer omdat de benzineprijs zo laag is.”

“Pas als de noodzaak er is, maakt elektrisch rijden een kans. Ik zie het in Amerika nog niet gebeuren. Zelfs in de strengste staat van Amerika als het over milieu gaat, Californië, word je voortdurend ingehaald door pick-ups, de V8’s en de V12’s. De Amerikaan laat zich zijn keuzevrijheid niet afnemen. Grote landen als Amerika en China zijn niet bezig met duurzaam autorijden. De Duitsers krijg je ook niet om. Zeker niet met al die automotive-industrie die daar zit.”

“Laten we eerlijk zijn. Zonder subsidie had je een Tesla niet in Nederland zien rijden. Ik vind de Tesla een immorele auto. Kijk eens hoeveel subsidie die opslokt. Die elektriciteit is nog steeds niet CO2-neutraal. Dus echt schoon is die niet. Waterstof daarentegen kent geen uitstoot.”

“Consumenten zijn niet geïnteresseerd in elektrische auto’s zodra de fiscale stimulans wegvalt. Zoals begin dit jaar is gebeurd. Kijk maar naar de autoverkopen in januari en februari. Het waren de slechtste eerste twee maanden van deze eeuw. Wij zijn in de EU het slechtste jongetje van de klas. Wij verkopen de minste elektrische auto’s van de EU. Omdat er geen fiscale stimulering meer is. Dan moeten wij dat ding niet. Wij reageren met onze portemonnee, niet met ons verstand.”