Tekstbureau MARBÈR
Visionair Henk Janssen van Cleantech Center:
‘We staan aan het begin van een nieuw tijdperk’
Henk Janssen (62 jaar) uit Zutphen noemt zichzelf een visionary entrepreneur.
Wat was uw visioen?
“Dat we een broedplaats moesten maken waar ondernemers en studenten in Oost
Nederland elkaar konden ontmoeten. Die ontmoeting moest leiden tot nieuwe initiatieven. Ik zag dat de drie O’s, Onderwijs, Overheid en Ondernemers, slecht onderling communiceerden en dat ze kennis te weinig deelden. Dat gebeurt nu wel in het Cleantech Center.”
Wat is uw eigen rol?
“Ik ben een netwerker, een verbinder en wakker maker. Maar ik beperk mij niet tot praten. Ik ben een doener. Er moet ook iets gebeuren. Ik houd niet van uitsluitend mooie woorden en praatgroepjes. Daar houd ik mij verre van. Tijdens vergaderingen stel ik altijd de vragen: wat gaan we doen en wat is de volgende stap.”
Wat is uw kracht?
“Mensen verbinden.”
Waar bent u trots op?
“Als mijn achterkleinkinderen straks kunnen zeggen: ‘Die gekke overgrootvader heeft toch een klein zetje gegeven zodat het allemaal wat beter werd.”
Omschrijf uzelf eens.
“Ik ben heel sociaal, nieuwsgierig en ik heb een ontzettend grote drive.”
Wat doet het Cleantech Center?
“Het Cleantech Center is hét duurzame innovatiecentrum van Oost-Nederland. Daarin delen studenten en ondernemers hun kennis. we maken gebruik van elkaars know-how om antwoorden te zoeken op de uitdagingen van de toekomst. Daarbij kun je denken aan energie efficiency, opwekking en toepassing van en omgang met duurzame niet-fossiele energie, klimaatbestendige gebouwde omgeving, duurzame mobiliteitsvormen en watertechnologie. Inmiddels zijn 68 studenten werkzaam in 31 projecten bij ondernemingen en overheid.”
Wat is cleantech?
“Het produceren van schone techniek. Daarbij staan duurzaamheid en het praktisch maken van nieuwe ideeën voorop. Je koppelt de nieuwe techniek aan allerlei initiatieven, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, de bouw of automotive. Maar het is ook een way of live in het onderwijs. Waarbij voorop staat dat ze met zo weinig mogelijk middelen en grondstoffen zo efficiënt mogelijk omgaan.”
Als 100 de ultieme vorm van duurzaamheid is, waar zitten we nu dan?
“Op 40. We hebben nog veel werk te verzetten. Binnen vijf jaar zitten we echter in de buurt van de 100. De ontwikkelingen gaan snel. De economische crisis heeft naast ellende ook leuke dingen gebracht. Want in een tijd van schaarste wordt men altijd heel inventief.”
Waar gaat uw hart sneller van tikken?
“Van een mooie samenleving waarin we weer respect voor elkaar hebben. Dat is misschien naïef maar ik ga het wel proberen.”
Uw filosofie?
“Ik geloof dat we niet meer voor geld moeten werken. We moeten voor geluk gaan. Dat gaat ook echt gebeuren. Daarvan ben ik overtuigd. Gebeurt nu al. Geld verdienen is niet erg hoor, begrijp me niet verkeerd, maar niet alleen voor de heb. Ik kom steeds meer jonge ondernemers tegen die hun geld direct weer in hun onderneming investeren. Die hechten niet aan luxe. Ze hebben goed beleg op hun brood. Dat vinden ze prima. Zij rollen op een goede manier het geld uit. In die mensen geloof ik.”
Wat zijn uw visoenen voor de toekomst?
“We hebben in het verleden domme dingen gedaan door bijvoorbeeld de aarde leeg te snoepen. We kozen met zijn allen voor een al dan niet bewuste hebzucht. Door de crisis willen mensen gelukkig steeds minder hebben, alleen nog maar gebruiken. Over een jaar of tien hebben veel mensen geen auto meer. Je koopt dan vervoer. Er gaat zoveel veranderen de komende tien jaar. Je zult er versteld van staan. Het gaat zo snel. Ik vind die ontwikkeling prachtig. We zitten in een nieuwe dimensie. We staan aan het begin van heel iets moois, een nieuw tijdperk. Ik noem het: ‘de nieuwe Verlichting’."