Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Tekstbureau MARBÈR


Oude rotten deel van succes van Waxx Kappers

“Wat typisch Waxx is? Ik denk onze persoonlijke benadering. En wij werken met veel oude rotten, een aantal werkt al meer dan 20 jaar bij ons. Dat is volgens mij redelijk uniek.” Aldus Willy Gout (50), eigenaar van Waxx Kappers.

Zijn bedrijf zetelt al meer dan twee decennia in de binnenstad van Apeldoorn. Terwijl in die periode veel haarsalons kwamen en weer vertrokken wist Waxx zich relatief eenvoudig te handhaven. Wellicht vanwege zijn eigengereide visie op ondernemen. “In de jaren tachtig van de vorige eeuw was de tendens in onze branche dat je kapsters aannam van het liefst 16 jaar. Als ze 22 jaar werden, werden ze eruit gebonjourd. Ik had toen zoiets van: ik snap niet dat je die mensen laat gaan. Het zijn gewoon goede kappers. Bij de meeste kapperssalons houdt een gemiddelde arbeidsduur na 5 jaar wel op. Die vele wisselingen verstoren echter de balans in jouw team. Ik snap ook wel dat er een andere marge zit op het loon van een veertigjarige dan op die van iemand van 18 jaar. Maar word je daar gelukkiger van? Ik denk dat iedereen gewoon oud kapper moet kunnen worden. In het buitenland zie je dat veel meer. Ik ben blij dat ik destijds die afslag niet genomen heb en dat aan anderen heb over gelaten. Je hebt persoonlijkheden nodig, mensen met ervaring. De kracht zit in de mensen die hier begonnen zijn en een eigen klantenkring hebben opgebouwd. Ik verlies de meeste klanten door het vertrek van mijn kappers.”

Geestdodend

“Het geheim van het lang volhouden in dit vak is dat je de tijd neemt om jouw ambacht uit te voeren. Ik heb het niet zo op ‘snel’ knippen. Dat is geestdodend. Het duurt zolang als het duurt, ongeacht het aantal wachtende klanten. Ik kan best tussen 15 en 18 minuten een kapsel maken. Maar moet ik daar mijn dag mee vullen? Je moet er toch niet aan denken dat je 40 jaar lang in dat tempo moet werken? Het wordt dan zwaar werk. ‘’Mooi haar maken kost tijd en geeft energie. Op die manier kan ik tot ik tot ik 100 ben achter de stoel staan.“

“Ik ben van de ene op de andere dag in het vak gerold. Ik had niet echt een brandende ambitie om verder te studeren. Ik was op mijn 17e klaar met de Havo. Had in die tijd geen enkele begeleiding gehad over wat je met je leven kon doen. Ik dacht, wat kan het mij schelen, ik ga de kappersopleiding volgen. Als het niets is, dan ben ik nog jong genoeg om een andere keuze te maken. De kappers-CAO gaf de doorslag om een eigen bedrijf te starten. Ik wilde graag een huis, een auto en op vakantie kunnen. Dat ging ‘m destijds met die CAO niet worden.”

Gout zocht een opvallende naam voor zijn bedrijf en vond Waxx. “Wax werd destijds veel in salons gebruikt om haar te stylen. We wilden een naam met een beetje body, vandaar die extra x, zoals Mexx ook gedaan heeft. “

Zelfstandigheid

Waxx Apeldoorn telt 17 medewerkers, van wie het merendeel firmant is van de vennootschap .”In wezen huren ze een deel van faciliteiten die ik ze ter beschikking stel. Zij betalen een fee over hun omzet. Je weet als firmant op die manier precies wat je van elke euro die binnenkomt overhoudt. Ik laat de medewerkers die in dienst zijn vrij in de keuze voor zelfstandigheid. Als ze meer ruimte voor zichzelf willen pakken, dan komen ze vanzelf met die vraag naar mij toe. De meesten gaan er ongeveer netto 50 procent op vooruit als ze zelfstandig worden. Dat is best veel. Zelfs als je hier maar drie dagen in de week werkt kun je nog een behoorlijk inkomen draaien.”

“Ik heb vanwege die zelfstandigheid dus niet veel over ze te zeggen. Simpel zat. Ik bewaak de formule van Waxx. Dat klinkt interessanter dan het is. Daar bedoel ik mee dat als er in drie weken tijd 20 klachten van klanten zouden binnenkomen dan weet je dat er iets niet goed zit. Dan moeten we tafel zitten, het probleem analyseren en direct ingrijpen. Als er een probleem is dat is het een gezamenlijk probleem. Omdat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen. Dat wil niet zeggen dat het een heel gespannen bende is. Juist niet daardoor. Omdat iedereen zijn steentje bijdraagt. We ondernemen onze gezamenlijke uitjes, maar hebben geen teambuilding dagen nodig. Iedereen weet wel waarvoor hij of zij komt. Wij hoeven niet samen bergen te beklimmen of bootjes te bouwen om te weten dat wij afhankelijk zijn van elkaar.”

“Ja, ik ben erg betrokken bij mijn mensen. Maar ik hoef niet perse te weten wat ze privé doen. Als iemand echter niet lekker in zijn vel zit dan bekijk ik of ik daar iets aan kan doen. Probeer ik te achterhalen wat er aan de hand is. Ze moeten in een veilige omgeving hun werk kunnen doen.“

Nog wensen voor de toekomst?

“Wij moeten als bedrijf nog twee stappen zetten. Het zou leuk zijn als Waxx iets meer deel zou kunnen nemen aan het fashion gebeuren in Milaan of Parijs. Dat is altijd goed voor de onderneming. Dat werk is anders en blikverruimend. Het is alleen moeilijk om er tussen te komen. En ik denk dat het leuk is als wij een lijn neer zetten met een aantal haarproducten op maat. Die van goede kwaliteit zijn en doordacht. Maar het allerbelangrijkste is dat de zaken goed blijven lopen en er een gezonde dynamiek in Waxx Kappers zit.”

Klik hier om de tekst te bewerken